День меланоми

Проведення Дня меланоми 15 квітня в Україні вже стало традицією. Меланома є однією з найбільш злоякісних пухлин шкіри, яка протягом першого року після встановлення діагнозу може призвести до смерті. Важливо, щоби людина, при виявленні у себе на тілі перших небезпечних ознак, якомога раніше звернулася за консультацією до фахівця.
Щоби розпізнати небезпечні ознаки у родимці самостійно, існує спеціальний алгоритм первинної самодіагностики родимок АКОРД, в якому кожна літера має своє значення:
А – асиметрія (коли умовна вісь ділить родимку на дві нерівні половинки);
К – край (коли він стає нерівним, рваним, з зазубринками);
О – окрас (поява змін в кольорі, вкраплень темнішого або світлішого, зникнення забарвлення);
Р – розмір (збільшення родимки в ширину або в висоту);
Д – динаміка (поява кірочок, тріщинок, кровоточивість, випадіння волосків).
Якщо при самостійному огляді Ви виявили, хоча б, одну із ознак АКОРДу, потрібно негайно звернутися до кваліфікованого лікаря-дерматолога або дерматоонколога за консультацією.Звертаємо увагу на те, що не слід боятися родимок, оскільки вони є майже в усіх людей, до того ж більшість із них не становлять небезпеки. Однак правил відповідального ставлення до свого здоров’я та здоров’я своїх близьких ніхто не відміняв:
• ·Потрібно взяти за правило максимально уникати перебування на сонці з 10-ї до 16-ї години. В цей час сонце дуже активне, сонцезахисні креми можуть захистити від засмаги й опіку, але ризик розвитку меланоми або раку шкіри не знижується.
• ·Перевіряйте себе і своїх дітей не рідше, ніж раз на місяць, за алгоритмом АКОРДу.
• ·Уникайте прямих сонячних променів при наявності на тілі великої кількості родимок або родимих плям. Захищайте шкіру від сонця одягом, особливо шкіру дітей.
• ·Родимку не можна травмувати, заклеювати пластиром (це створює термічний ефект та може зашкодити). Якщо вона знаходиться в місці постійного травмування необхідно звернутися до кваліфікованого лікаря і обговорити доцільність та можливість її видалення.
Цікаво, що у гендерному аспекті про меланому знають 30% чоловіків, або кожен третій, і 70% жінок – 2/3 від загального числа інформованих. Жінки частіше за чоловіків звертаються за допомогою до лікарів: на консультації та видалення підозрілих новоутворень шкіри у медичні заклади приходить 15% чоловіків і 85% жінок. Це означає, що роль жінки у питанні здоров’я родини – ключова, і саме жінка найчастіше першою помічає у свого чоловіка, батьків, дітей підозрілу родимку і б’є на сполох.
В умовах карантинних заходів профілактичні огляди призупинені, проте, якщо є вищевказані ознаки переродження родимки, звертайтесь до сімейного лікаря, лікаря дерматолога для діагностики та визначення подальшої тактики обстеження та лікування.
Меланому можна попередити. Слід бути уважним і небайдужим до себе та своїх близьких!

Директор КНП «ВОКШВЦ ВОР»,
голова громадської організації «Вінницька
обласна асоціація дерматовенерологів і косметологів»,
експерт ДОЗ ОДА за напрямком «Дерматовенерологія,
дерматовенерологія дитяча», к.м.н.

Максим Трет’яков