Кліщі атакують!

Літо перетнуло екватор, та проблема з укусами кліщів залишається. Є гарна новина – віднині на наявність збудника хвороби Лайма, якого переносять кліщі, можна пройти обстеження у нашій клініко-діагностичній лабораторії. Вартість повного обстеження – 211, 34 грн.
(імуноглобуліни М та G) плюс вартість забору крові з вени – 21,66 грн.

Бореліоз (хвороба Лайма) – інфекційне захворювання. Найчастіше хвороба є наслідком нелікованого випадку укуса зараженного борелією кліща, або роздавлення кліща на шкірі,де є мікротравми. Інфікованих кліщів у Вінницькій області виявлено вже дуже багато. Ніхто не може гарантувати, що кліщ не заражений. Симптоми кліщового бореліозу: почервоніння, свербіж, печіння, набряк шкіри в місці укусу, поява червоної плями на тілі різної локалізації, через 2-3 тижні можуть зʼявитися ломота в суглобах, слабкість, нудота, підвишення температури тіла, збільшення лімфатичних вузлів.

Що потрібно робити, якщо виявлено кліща на шкірі?

  1. Видалити непрошеного гостя (можна у нас на прийомі у лікаря) або самостійно, дотримуючись правил – не роздавити та не пошкодити кліща.
  2. Промити місце укусу антисептиком, милом.
  3. Спостерігати за людиною 2 тижні – щоденна термометрія та огляд місця укусу.
  4. У разі почервоніння в місці укусу протяом двох тижнів – негайно звернутись до лікаря.
  5. Для гарантії відсутності інфікування – через 2-3 тижні прийти до нас та здати аналіз крові з вени на борелії – аналіз є на 100 % специфічним.

Запамятайте! Без лікування хвороба Лайма не пройде. Чим довший період до початку лікування, тим більша вірогідність розвитку поліартритів, враження центральної нервової системи, порушення ходи, менінгоенцефіліту, хвороби серця (аритмія).