Підступна мікроспорія – грибкова інфекція

Щороку частіше й частіше виявляють випадки мікозів у дітей, тобто грибків на шкірі.

Мікроспорія грибкове захворювання, при якому вражається шкіра і волосся. Захворювання відоме також як “стригучий лишай”, що обумовлено особливостями його прояву. Це найпоширеніша грибкова інфекція. І справді, випадки захворювання почастішали. Мікроспорію спричиняють мікроскопічні грибки, які паразитують у людей і тварин. Людина заражається, контактуючи з хворою кішкою або собакою чи з речами, предметами, інфікованими шерстю та лускою зі шкіри тварин.
Так званими, вхідними воротами для збудника мікроспорії є мікротравми шкіри.

Захворювання зустрічається повсюди, є високо заразним.
Переважно
страждають діти, натомість дорослі хворіють рідше.
Грибки стійкі до дії тепла і дезінфікуючих засобів, при вуличній температурі у зовнішньому середовищі зберігаються до півтора року (на підстилці тварини, в ґрунті, на дерев’яних предметах, у дитячих пісочницях). Грибок чудово себе почуває і розмножується як у дощову погоду, так і під час спеки. Заразитися стригучим лишаєм можна від людини або від тварин (кішок, собак, мишей, щурів, морських свинок і інших), причому не тільки від бездомних тварин, але і від домашніх, яким вчасно не зроблено щеплення. Спори грибка люблять вологу і тепло, при потраплянні на шкіру або волосся в сприятливих тепличних умовах, починають проростати і розмножуватися. «Пушкове» волосся на не зміцнілій імунній системі дитини – є найкращим «підґрунтям» для розвитку грибків. Сприяють ураження грибком дрібні пошкодження шкіри і порушення імунітету.

Інкубаційний період грибкової інфекції становить від 5-7 днів до 15-2 місяців.

Зовні враження шкіри виглядають наступним чином: на волосяній частині голови утворюються ділянки облисіння округлої або овальної форми з чіткими межами, розміром від 0,3 до 3-5 см. Волосся над цими ділянками коротко зламане, так що створюється враження, що воно ніби підстрижене. Звідси й назва «стригучий» лишай. На гладкій шкірі з’являються плями рожево-червоного кольору з чіткими межами, округлої або овальної форми, вкриті сірувато-білими лусочками, ніби посипані борошном. По периферії пляма відмежована від здорової шкіри, підноситься яскраво-червоним валиком, що складається з бульбашок і шкірочок, так що уражена ділянка набуває вигляду двох кілець, вписаних одне в одне. Зазвичай, плями на шкірі більші за розміром, ніж на голові. Свербіж і больові відчуття не турбують або незначні. Загальний стан не страждає.

Іноді, особливо у дітей з ослабленим імунітетом, при відсутності лікування або при самолікуванні, вогнища можуть нагноюватися (приєднується вторинна інфекція: стрептококова або стафілококова). У цьому випадку уражена шкіра потовщується, сильно червоніє, покривається гноєм і жовтими кірками. Ділянка стає болючою, часом може підвищитися температура і збільшуватися лімфатичні вузли.

Діагностика і лікування здійснюється лікарем-дерматологом.

Передача грибків від хворої людини здоровій може відбутися від членів сім’ї, в перукарнях, дитячих колективах. Особливу увагу слід приділяти домашнім тваринам, оскільки саме вони найчастіше являються джерелом інфекції.Профілактика мікроспорії полягає у своєчасному виявленні, ізоляції та лікуванні хворих.

Федоришена Людмила Володимирівна лікар дерматовенеролог

Людмила ФЕДОРИШЕНА дитячий дерматолог  КНП « ВОКШВЦ ВОР»