Фототерапія

ФОТОТЕРАПІЯ – входить до основного переліку стандартів лікування широкого спектру дерматологічних захворювань у всьому світі. Найпоширенішим методом лікування є вплив на вражену ділянку шкіри вузькосмугового світла з довжиною хвилі 311 Нм (UVB-311). Ультрафіолет-В-терапія (UVB-311) має чудовий лікувальний ефект при мінімальній побічній дії, здійснює імунорегуляторну функцію, нормалізує баланс запальних та протизапальних факторів в ураженій шкірі. При цьому розповсюджується виключно зовнішня дія променів на верхній шар шкіри – епідерміс, гальмується надлишковий поділ клітин епідермісу. Висипання поступово бліднуть, стають менш щільними, зникає лущення. Також визначається виражена протисвербіжна дія.

Доза опромінення підбирається індивідуально, в залежності від фототипу шкіри. В процесі лікування доза підвищується на 15-30%. Помітний ефект виникає вже після 5-7 процедури (див. фото 1, 2). Фізіотерапевтичний кабінет нашого центру обладнанний аппаратами для фототерапії ( див.фото 3 ) як для загального опромінення тіла пацієнта (кабіна аппарату «Псоролайт 100 – 6 ) так і для опромінення окремих ділянок шкіри ( аппарат «Псоролайт 20-4). Обидва апарати 2019 року виготовлення. Світлодіодне освітлення створює комфортні умови для пацієнта. Для роботи апаратів встановлено датчики для фіксації випромінення від ламп. Кожен датчик щомиті фіксує вихідне випромінювання і передає сигнал на пульт управління. Це забезпечує максимальну відповідність отриманої дози опромінення.

Методом ультрафіолетової-В-терапії лікують такі захворювання, як:

  • псоріаз
  • вітіліго
  • атопічний дерматит
  • себорейний дерматит
  • шкірний свербіж
  • червоний плоский лишай
  • екзема

Курс фототерапії ( 10-15-25 процедур) призначає лікар як монотерапію, так і в комплексі з іншими лікарськими засобами індивідуально, в залежності від стадії, форми захворювання та наявності супутньої патології. Під час комплексного лікування ми використовуємо ще один метод – надвенне лазерне опромінення , що дає виражений позитивний ефект в лікуванні псоріазу та інших дерматологічних захворюваннях. Перед початком процедур пацієнтів консультує лікар-фізіотерапевт вищої категорії Бескоровайна Оксана Миколаївна, яка має великий досвід роботи за даним напрямком та підбирає індивідуально лікування кожному пацієнту. Лікування має кращий ефект, якщо хворобу не задавнено. Особливо позитивний ефект має своєчасне лікування хвороб, що виникли на тлі стресової ситуації. Даний вид лікування псоріазу є ефективною профілактикою виникнення такого ускладнення, як псоріатичні артрити. Якщо вас турбують вищеозначені проблеми, скористайтесь консультацією наших лікарів та можливостями наявного фізіотерапевтичного лікування. Життя пацієнтів з псоріазом та іншими шкірними хворобами може бути комфортним. Ми впевнені, що допоможемо кожному !

Фото 1. Пацієнт до лікування.

Фото 2 . Пацієнт, який отримав курс фототерапії та надвенного лазерного опромінення .

Фото 3. Апарати для фототерапії «Псоролайт 20-4» та «Псоролайт 100-6» (камера) в фізіотерапевтичному кабінеті нашого центру.