вакцинація covid-19 Вінниця кожвен диспансер

Ще раз про вакцинацію від СОVID-19

COVID-19 — гостра респіраторна хвороба, спричинена коронавірусом SARS-CoV-2. Тяжкість перебігу захворювання залежить від багатьох факторів. Основною групою ризику тяжкого перебігу хвороби чи смерті є літні люди та люди з хронічними захворюваннями. Захистити себе та інших від інфікування допоможуть прості й корисні звички: використовуйте захисні маски, користуйтеся дезінфектантами, мийте руки і тримайте дистанцію понад 1,5 м .

Дорожня карта з проведення вакцинації від COVID-19 в Україні визначає, що вакцинація відбуватиметься етапами. 

Спочатку вакцинують усіх, хто найбільше потребує захисту і допомагає іншим.

Серед пріоритетних груплюди, найбільш уразливі до COVID-19 або від яких залежить життєдіяльність країни, надання допомоги громадянам та їхній захист. Здебільшого до цих груп входять ті, хто взаємодіє з великою кількістю людей, працівники системи охорони здоровя, а також усі, хто ризикує отримати серйозні ускладнення

Для вакцинації в Україні планують використовувати чотири вакцини знаних у світі розробників і виробників:
– AstraZeneca (Covishield)
Вакцина розроблена Оксфордським університетом та британськошведською компанією AstraZeneca. Дозволена для екстреного використання в Європейському Союзі та інших країнах. Протягом першого півріччя Україна може отримати від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca/Oxford у межах глобальної ініціативи COVAX. Україна також уклала контракт на купівлю вакцини за кошти державного бюджету. В Індії ця вакцина випускається під назвою Covishield.
22 лютого вакцина зареєстрована для екстреного застосування в Україні.

-Sinovac Biotech
Вакцина китайського фармацевтичного підприємства Sinovac Biotech, що спеціалізується на виробництві вакцин проти гепатиту та грипу. Дозволена для екстреного використання в Азербайджані, Бразилії, Китаї, Чилі, Індонезії та Туреччині.
Перша партія вакцини Sinovac Biotech, придбана за державні кошти, надійшла в Україну 25 березня.
9 березня вакцина зареєстрована для екстреного застосування в Україні

-Pfizer-BioNTech
Вакцину розробила німецька біотехнологічна компанія BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Дозволена для повного використання у: Швейцарії, Королівстві Бахрейн, Саудівській Аравії. Екстрене використання, дозволене ВООЗ, діє в США, Великій Британії, Європейському Союзі, Швейцарії, Аргентині, Австралії, Канаді, Чилі, Мексиці, Об’єднаних Арабських Еміратах та в багатьох інших країнах. Найближчим часом Україна отримає вакцину Pfizer-BioNTech у межах глобальної ініціативи COVAX

-Novavax
Вакцину розробила американська фармацевтична компанія Novavax. Вона перебуває на фінальній стадії III фази клінічних випробувань, і компанія планує подавати документи до Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA) для затвердження екстреного використання в I кварталі 2021 року. Попередньо заявлена ефективність становить 89%. Україна закупить цю вакцину за кошти державного бюджету

Україна продовжує активні перемовини з усіма надійними виробниками, щоби збільшити доступ українців до ефективної та безпечної вакцини

Для того, щоб повноцінно імунізуватися від COVID-19, необхідно отримати дві дози однієї вакцини. Отримання однієї дози вакцини – це один раунд вакцинації. Отже, кожен етап вакцинації матиме два раунди.

Вакцинація від COVID-19 є добровільною.

Ви маєте надати згоду на вакцинацію перед щепленням.

Інформація про вакцинацію буде внесена до електронної системи охорони здоров’я та доступна вашому сімейному лікарю.
МОЗ не планує розробляти та використовувати інші специфічні документи для підтвердження вакцинації, якщо таких вимог не буде ухвалено на міжнародному рівні.
У разі необхідності, наприклад, для виїзду за кордон, ви можете отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію встановленого зразка, звернувшись до закладу охорони здоров’я.