день меланоми рекомендації Вінниця ВОКШВЦ

ДЕНЬ МЕЛАНОМИ

Щорічно навесні в Україні лікарі фокусують увагу на грізному захворюванню – меланомі. Ось і цього року до Дня меланоми хочемо нагадати основні моменти раннього виявлення злоякісної пухлини шкіри. Незабаром літо, відпускна кампанія. Тож саме час підготуватись до сезону засмаги, детально оглянувши шкіру та наявні родимки.

Існує спеціальний алгоритм первинної самодіагностики родимок АКОРД, в якому кожна літера має своє значення:

А – асиметрія (коли умовна вісь ділить родимку на дві нерівні половинки);

К – край (коли він стає нерівним, рваним, з зазубринками);

О – окрас (поява змін в кольорі, вкраплень темнішого або світлішого, зникнення забарвлення);

Р – розмір (збільшення родимки в ширину або в висоту);

Д – динаміка (поява кірочок, тріщинок, кровоточивість, випадіння волосків).

Якщо при самостійному огляді Ви виявили, хоча б, одну із ознак АКОРДу, потрібно негайно звернутися до кваліфікованого лікаря-дерматолога або дерматоонколога за консультацією. Звертаємо увагу на те, що не слід боятися родимок, оскільки вони є майже в усіх людей, до того ж більшість із них не становлять небезпеки.

В умовах карантинних заходів профілактичні огляди призупинені, тому кожен може скористатися відеоконсультацією лікаря-дерматолога.

Звичайно, родимки обов’язково досліджувати за допомогою дерматоскопа, проте відеоконсультація може дати відповіді на питання чи є проблема, наскільки вона серйозна.

Попередимо меланому разом!

Директор КНП «ВОКШВЦ ВОР»,
голова громадської організації «Вінницька
обласна асоціація дерматовенерологів і косметологів», експерт ДОЗ ОДА за напрямком «Дерматовенерологія, дерматовенерологія дитяча», к.м.н., доцент

Максим ТРЕТ’ЯКОВ